Het aantal bezoeken aan de werkplaats neemt gestaag af. Dat blijkt uit recente studies.[1] Klantenbinding wordt in die context een kwestie van overleven voor veel bedrijven. Real Garant heeft een nieuw product ontwikkeld dat deze trend moet keren en dat zowel de werkplaats als de eindklant financiële zekerheid biedt: Het onderhoudspakket voor nieuwe en tweedehands wagens.

Onderhoudscontracten worden bij de verkoop van nieuwe wagens al door veel fabrikanten en importeurs aangeboden. Voor tweedehands wagens is dit instrument voor klantenbinding nog niet verkrijgbaar op de markt. Nu heeft de dienstverlener uit Neuhausen deze nichemarkt ontsloten en hij begint op de Duitse en Oostenrijkse markt.
Alle merken en modellen kunnen worden opgenomen in het onderhoudscontract. De duur en de prestaties kunnen individueel worden bepaald – tot 60 maanden en 200.000 km zijn mogelijk. Bovendien zijn tweedehands wagens gedekt tot een leeftijd van 10 jaar. De omvang van de onderhoudswerkzaamheden hangt daarbij af van de richtlijnen die beschreven staan in het serviceplan van de desbetreffende fabrikant. Welke kosten ontstaan voor het onderhoudscontract, kan in enkele seconden worden berekend.
Met het onderhoudscontract worden klanten die een wagen kopen, langdurig gebonden aan hun dealer. Niet alleen wordt de klantenbinding aanzienlijk versterkt, ook kan de omzet van de werkplaats voor de duur van het onderhoudscontract worden verzekerd en ingepland. Idealiter wordt een onderhoudscontract gecombineerd met een garantie, zodat de klant bij schade/onderhoud maar één contactpersoon heeft – zijn dealer. Maar niet alleen hij is financieel beter beschermd. Ook de eindklant kan zijn toekomstige onderhoudskosten met zekerheid plannen.
“Wij zijn er trots op onze klanten zo’n innovatief product te kunnen aanbieden, dat momenteel uniek is. Voor onze partners biedt het nog een efficiënte mogelijkheid om klanten sterker te binden aan hun autobedrijf”, stelt Lutz Kortlüke, zaakvoerder van Real Garant GmbH Garantiesysteme, voor 100% dochteronderneming van Real Garant Versicherung AG. “Als partner van de autohandel zien wij het als onze opdracht om de klantenbindingsactiviteiten verder te optimaliseren met nieuwe ideeën.”

Interesse in het onderhoudspakket voor nieuwe en tweedehands wagens?
Meer informatie krijgt u via Customer Support van Real Garant op
07158/953-24, via uw verantwoordelijke Area Sales Manager of via mail op
info.de@realgarant.com.

[1] zie DAT Report 2015, p. 62

 

Download persbericht