Zeqir Ibrahimi, schreef met zijn A12 Automobile een respectabel succesverhaal dat als voorbeeld zou kunnen dienen in menig schoolboek voor business development. Op zijn achttiende besloot hij op eigen benen te staan. De typische jongensdroom van een achttienjarige bracht hem in de handel met tweedehandsauto’s.

Opgroeiend in een ondernemersfamilie besliste het lot erover te verkassen naar België om er vanuit het niets een nieuwe start te maken. Zeqir Ibrahimi schreef zich in aan het college in Sint-Niklaas, waar hij de richting moderne talen / wiskunde met succes afsloot. Hij toonde zich goed in wiskunde en leerde de Nederlandse taal perfect. Als jongeman was het vanzelfsprekend zo snel mogelijk een rijbewijs op zak te hebben en daar heb je maar wat aan als er ook een auto voor de deur staat. Het werd een BMW 525 TDS (E39)… waarbij zich na elke week rijden weer nieuwe mankementen manifesteerden met twee weken sleutelen en kosten tot gevolg. Deze ervaring was aanleiding om zelf een handel in tweedehandsauto’s op te zetten. “Als ik een auto verkoop moet dat een goede zijn” klinkt het overtuigend bij Zeqir Ibrahimi. “Is er toch eens een probleem, dan herstellen we dat altijd, zoeken een oplossing om onze klanten ook echt tevreden klanten te maken”.

Blijvend investeren

Kort na de beslissing om een eigen business op te zetten in 2002, was Zeqir Ibrahimi vijf auto’s rijk die hij aan de man wou brengen. “Ik kon er niet van slapen, vreesde ze nooit verkocht te krijgen” blikt hij vandaag lachend terug. “Een half jaar later had ik een portefeuille van 40 à 50 auto’s samengebracht”. Het begon als een eenmanszaak om in 2003 – 2004 echt flink door te starten. Toen kwam ook zijn broer mee in de zaak. “Ik heb me nooit afgevraagd hoe ik dingen kon doen, maar altijd gefocust op wie ik iets best kan laten doen” deelt Zeqir Ibrahimi zijn filosofie. “Mensen zijn het kapitaal van het bedrijf. Ik ben altijd op zoek naar expertise om in huis te halen. Daarom investeer ik ook onafgebroken in de zaak. Geld op zich is immers geen doel; wel de juiste mensen inzetten om groei te bewerkstelligen”. In 2007 verscheen het ‘A12 Automobile’ uithangbord aan de Antwerpsesteenweg 28 in Aartselaar. Liefst 8000m² telt de site en dus plaats zat voor een breed gevarieerd aanbod auto’s. Zeqir Ibrahimi: “Het was helemaal niet gemakkelijk om als jonge ondernemer aanvaard te worden in de handelsactiviteiten en auto’s met potentieel te kunnen inkopen. Met de jaren veranderde dat, kregen we het vertrouwen en stroomde een aanbod toe i.p.v. dat we zelf op zoek moesten gaan naar interessante wagens. Vandaag hebben we ontegensprekelijk onze plaats veroverd”. In 2019 werd een tweede vestiging geopend aan de Rupelweg 16 in Boom. De focus ligt hier op een rijk gevarieerd aanbod recente auto’s. Het is de bedoeling om het pand nog met 1200m² uit te bouwen.

Win/win voor klant en verkoper

Goede auto’s leveren was vanaf het begin absolute prioriteit voor Zeqir Ibrahimi. Uiteraard zit er altijd wel eens een probleemgeval tussen. Dat werd dan voor eigen rekening in orde gebracht. Er dienden zich in de loop der jaren wel enkele verzekeringsformules aan, maar die waren of onduidelijk, of boden onvoldoende werkzame dekking, waardoor ze niet echt een garantie boden. In 2010 kwam Zeqir Ibrahimi in contact met zijn accountmanager Rachid Gazzal, die toen nog actief was bij een andere verzekeraar, maar sinds 2014 samenwerkt met Real Garant. “Bij Real Garant was alles meteen duidelijk en de voorbije zeven jaar hebben we nooit lastige discussies gehad” getuigt Zeqir Ibrahimi. “De relatie loopt vlot en eerlijk. Niet dat alle schade zomaar aanvaard wordt, maar er is altijd een aanvaardbare en gegronde argumentatie wanneer een claim wordt afgewezen. Dat was vroeger bij de concurrenten wel heel anders!”. Momenteel zijn er twee garantieformules bij Real Garant: de B-garantie als standaard en ‘Elite’ als formule die best aansluit bij duurdere en technisch meer complexe auto’s. “Er was een periode dat we veel problemen ondervonden met de EGR-kleppen” herinnert Zeqir Ibrahimi zich nog goed. “Dat werd elders uitgesloten, terwijl Real Garant dit als mechanisch onderdeel beschouwt en zelfs in de standaardformule insluit”. Rachid Gazzal: “A12 Automobile heeft een kwalitatief en gezond wagenpark, het resultaat van jarenlang werken en de juiste relatie opbouwen voor de inkoop. Dat heeft ook positieve gevolgen voor de samenwerking met Real Garant. Door het gering aantal schadeclaims worden ook de premies gunstiger. Win-win dus voor zowel A12 Automobile als hun klanten”. “Real Garant behaalde trouwens op de laatste BeLux klantensurvey eind 2019 een top ‘Net Promotor Score’ van 47%. Het beantwoorden van 98% van de oproepen binnen de vijf beltonen, 96% van de binnengekomen dossiers behandelen binnen de drie uur én het betalen van de facturen binnen de vijf werkdagen, werpt dus duidelijk zijn vruchten af” aldus Rachid Gazzal.

Een markt in beweging

Elke auto krijgt een volledige onderhoudsbeurt en grondig nazicht alvorens naar de keuring te vertrekken. “Tot een vijftal jaar geleden waren kopers relatief weinig kieskeurig” stelt Zeqir Ibrahimi vast. “Als de auto technisch in orde was, was het ok. Een VW Polo stond nooit langer dan een week te koop. Vandaag is dat anders. Er wordt nu zeer selectief gekeken naar kleuren en uitrusting, het type motor… Nu zijn de verkopen onvoorspelbaarder: van duur naar goedkoop”. Social media is voor A12 Automobile zeer belangrijk geworden. “Potentiële klanten kijken daar vooraf naar; de commentaren zijn doorslaggevend om als ernstig en betrouwbaar te worden aanzien” stelt verkoper Waldo Van De Gucht vast. “Social media vergt wel heel wat tijd om het actief te houden en tot effectief verkooptool te maken”. In de vestiging aan de Rupelweg in Boom is naast de verkoop van tweedehandsauto’s ook een merkonafhankelijke garage gehuisvest. Ze draagt het ‘1,2,3 Auto- Service’ kwaliteitslabel, wat o.a. het behoud van de originele fabrieksgarantie insluit. Er werken
drie techniekers. “Er zijn veel goede verkopen – lees tevreden klanten – nodig om naam te maken in de sector, terwijl één tegenvaller je reputatie zo kan kelderen” besluit Zeqir Ibrahimi. “Ook daarom is de goede relatie met Real Garant belangrijk”.

Eduard Coddé; Info GARAGE December 2020